### PROGRAMME

Thursday, 8 February 2007

09.00-12.0 Committee and working group meetings

09.00-09.30 Coffee

09.15-10.30 Endoscopy Steering Group
Associate Members Meeting
Trainee Meeting
IBD working group
Nutrition Committee
DGH working group
Clinical Studies Group

10.30-11.30 Council Meeting

11.30-12.30 Annual General Meeting

12.30-13.30 LUNCH

# JOINT SCIENTIFIC SESSION

BSPGHAN & Controversies in Paediatric Gastroenterology & Hepatology

13.30 Welcome Professor Deirdre Kelly & Professor Ian W Booth

Chairman - Dr Stephen Murphy

14.00-14.20 Metabolic bone disease in paediatric IBD - detection, prevention, treatment\
Speaker: Dr Nick Shaw, Consultant Paediatric Endocrinologist, Birmingham Children's Hospital NHS Trust

14.20-14.40 Metabolic bone disease in paediatrics - current concepts regarding pathogenesis

Speaker: Dr Mark Cooper, Endocrinologist, Division of Medical Sciences, University of Birmingham

Discussion (5 minutes)

14.45-15.15 Gastrointestinal and liver disease in pregnancy - implications for mother and child Speaker: Dr Catherine Williamson, Senior Lecturer in Obstetric Medicine, Imperial College, London

15.15-15.30 BREAK

## Chairman - TBC

15.30-16.00 Chronic disease in the adolescent 'The teenage health freak'

Speaker: Dr Janet McDonagh, Consultant Paediatric Rheumatologist, Birmingham Children's Hospital

NHS Trust

Discussion (5 minutes)

16.05-16.35 Inflammatory bowel disease - is there an epidemic?

Speaker: Richard Logan, Professor of Clinical Epidemiology, University of Nottingham Medical School

Discussion (5 minutes)

16.40-17.30 Special Guest Lecture: (Introduced by Professor Deirdre Kelly) Medical Science - from the Lunar Society to today.

Speaker: Michael Overduin

19.00 Reception

19.30 Conference Dinner and Social Event

British Society of Paediatric Gastroenterology Hepatology & Nutrition

# ANNUAL WINTER MEETING











Warwickshire

Marriott

Forest of Arden

Hotel & Country Club

British Society of Paediatric Gastroenterology Hepatology & Nutrition

Annual Winter Meeting

7th - 8th February 2007

Marriott Forest of Arden Hotel & Country Club Maxstoke Lane, Meriden, Warwickshire CV7 7HR Tel 0870 400 7272 Fax 0870 400 7372

SPONSORSHIP

We wish to thank the following sponsors for their generous support:

Mead Johnson

Nutricia

Children's Liver Disease Foundation

LEAD ORGANISER:

Dr Stephen Murphy

ORGANISING COMMITTEE:

Dr Muftah Eltumi

Dr Christine Spray

Dr Richard Russell

Ms Jackie Falconer

### PROGRAMME

Wednesday, 7 February 2007

Postgraduate Course

9.30-10.15 REGISTRATION & COFFEE

Session 1 Moving Points in Gastrointestinal and Hepatic Investigation

Chairman - Dr Astor Rodrigues & Dr Alastair Baker

10.15-10.35 Endoscopy: recent advances and future directions - a gastroenterologist's perspective Speaker: Dr Mike Thomson, Consultant Paediatric Gastroenterologist, Sheffield Children's Hospital NHS Trust,

Discussion (5 minutes)

10.40-11.00 Endoscopy: recent advances and future directions - a hepatologist's perspective

Speaker: Dr Patrick McKiernan. Consultant Paediatric Hepatologist, Birmingham Children's Hospital

NHS Trust

Discussion (5 minutes)

11.05-11.25 Genetics of gastrointestinal and liver disease - progress and future directions

Speaker: Dr Paul Gissen. GSK Clinician Scientist Fellow, University of Birmingham

Discussion (5 minutes)

11.30-11.45 COFFEE

Session 2 Moving Points in the Management of Liver Disease

Chairmen - Dr Patricia McClean & Tracey Johnson

11.45-12.00 Modern surgical management of liver tumours

Speaker: Professor Alastair Millar. Consultant Paediatric Hepatobiliary and Transplant Surgeon,

Birmingham Children's Hospital NHS Trust

Discussion (5 minutes)

12.05-12.20 Liver transplantation - the living related donor

Dr Alastair Baker. Consultant Paediatric Hepatologist, King's College Hospital, London

Discussion (5 minutes)

12.25-12.40 Management of liver disease in patients with IBD

Speaker: Dr Suzanne Davison, Consultant Paediatric Hepatologist, St James University Hospital,
Leeds

Discussion (5 minutes)

12.40-13.00 Nutritional management of patients with liver disease

Speaker: Carole Davison, Senior Dietician, King's College Hospital, London

Discussion (5 minutes)

13.05-14.00 LUNCH

Session 3 Clinical Research - Challenges & Opportunities
Chairman - Dr Mike Thomson & Dr Richard Russell

13.50-14.10 Constipation & Soiling: what are the research priorities?

Speaker: Ms Clare Burnett, Nurse Specialist, Oxford Radcliffe NHS Trust

14.10-14.30 Psychological intervention - evidence and practice

Dr Simon Lalonde, Clinical Psychologist, Child and Mental Health Services, West Midlands

Discussion (5 minutes)

14.35-14.55 Eosinophilic Oesophagitis - an emerging and important disorder

Speaker: Professor Simon Murch, Clinical Sciences Research Institute, University of Warwick

14.55-15.15 Treating eosinophilic oesophagitis in the era of the 'biologicals'

Speaker: Dr Muftah Eltumi, Consultant Paediatric Gastroenterologist, Watford Hospital

Discussion (5 minutes)

15.20-15.40 TEA BREAK

15.40-16.00 Protracted diarrhoea of infancy - a spectrum of disorders

Speaker: Dr Susan Protheroe, Consultant Paediatric Gastroenterologist, Birmingham Children's

Hospital NHS Trust

16.00-16.20 Protracted diarrhoea of infancy - finding the genes

Speaker: Dr Jane Hartley, Clinical Research Fellow in Paediatric Hepatology,
Birmingham Children's Hospital

Discussion (5 minutes)

16.25-16.45 'The Medicines for Children Research Network: what's that all about?'

Speaker: Dr Stephen Murphy, Consultant Paediatric Gastroenterologist, Birmingham Children's Hospital NHS Trust

Discussion (5 minutes)

16.50 End of Postgraduate Meeting

18.30 - 20.00FOOTBALL MATCH

21.00 Dinne